Color Line Stadion - der det skjer!

Publisert den 08.04.2020 av Color Line Stadion

Det startet med 10.778 entusiastiske tilskuere, 2 timers live sending på TV2 og en forrykende åpningskamp.

Foto: Fotograf Kristiansen AS, tatt 16. april 2005

 

Det ble en knallstart for CLS med åpningskamp mellom AaFK og Odd Grenland. Vi presenterte et åpningsshow vi kunne være stolte av, som ble avsluttet med en ekstatisk hjemmeseier i siste sekund. Hele 10.778 entusiastiske tilskuere fylte tribunen til siste plass.

 

Et sjeldent sentrumsnært fotballstadion

Det er en luksus å ha et så sentrumsnært fotballstadion. Det skal man ikke ta som en selvfølge, for det var nemlig ikke gitt at det skulle bli slik. Jon Ketil Gjørtz, som har vært sentral i utviklingen av stadion og Volsdalsneset, kan fortelle hvordan det hele gikk til.


- Tanken om et nytt stadion ble først luftet da Guard-mann Einar Welle presenterte en mulighetsstudie der et nytt stadion overtok arealet som Guard Park Lane disponerte på Volsdalsneset, forteller Gjørtz.


Selv med en mulig lokasjon på plass, var det en lang vei å gå før man nådde ambisjonsnivået til det CLS vi kjenner i dag.


- Maks 5-6 000 sitteplasser og enkel standard var utgangspunktet, sier Giørtz. Tilfeldigvis luftet jeg tanken hjemme hos ålesundpatrioten Olav Nils Sunde under et besøk sommeren 2002. Color Line var da allerede navnesponsor for Color Line Arena i Hamburg, men her hjemme var det ingen slik sponsing av idrettsanlegg. Det endte med at Olav Nils Sunde og Color Line kjøpte stadion-navnet, og på den måten la det finansielle grunnlaget for byggingen av dagens Color Line Stadion, forteller en engasjert Gjørtz.

 

Fasaden til Color Line Stadion under konstruksjon.

 

Folkesjel, identitet og samhold

Det ligger mye identitet i fotball. "Fotballbasillen", enten du er bitt av den eller ikke, sitter dypt i den ålesundske folkesjela. Slik var det før Color Line Stadion også, men det er ingen tvil om at CLS har bidratt til å sette Ålesund by på fotballkartet og farget hele Sunnmøre oransje. Øyvind Vebenstad var arrangements- og sikkerhetssjef i AaFK fra år 2003, og i 14 sesonger frem til 2016. Han var med på å lose klubben og supporterne fra Kråmyra og inn i nye Color Line Stadion. Dette beskriver han som en fantastisk reise.


- Vi la mye i åpningsseremonien på CLS og det var sterkt da et fullsatt stadion tok farvel med Kråmyra. Det var viktig for oss å beholde identiteten til kulturinstitusjonen AaFK, samtidig som at vi skulle se fremover, mimrer Vebenstad.


For det var mye som forandret seg med CLS.


- Tradisjonelt var jo AaFK et lag for Ålesund by, som spilte mot lag som Skarbøvik, Spjelkavik og Rollon. Med nytt stadion var alt lagt til rette for å kunne tenke større, og inkludere hele Sunnmøre, sier Vebenstad.


Inkluderingsarbeidet, som var sentralt for AaFK-administrasjonen i overgangen til nytt stadion, ga resultater på flere områder.


- Visjonen "AaFK gjør noe med deg" skulle gjelde alle, også barn, mødre og bestemødre. Med CLS fikk vi et stadion med en infrastruktur som egnet seg til å ta med hele familien. Ser man bilder av fotballsupportere i Spania eller England, er det i all hovedsak mannsdominert. Vi var lojal mot vår visjon og henvendte oss bredt, og det var fantastisk å se at arbeidet resultere i hele 40% kvinner og barn på tribunen, forteller en stolt Vebenstad.

 

Lasse Olsen med det første AaFK-målet scoret på stadion. Foto: Staale Wattø. 

 

"Har`kje du sesongkort?"

I stadionets første år var det et «must» å ha sesongkort på CLS. I fem sesonger var det utsolgt stadion og rimelig fullt under hver hjemmekamp. Det var en fantastisk opplevelse å gå på kamp, og ikke minst formet det seg varige vennskap mellom naboer på tribunen som møttes hver 14. dag. Rett sitteplass var enormt viktig for mange, og det går historier om kortinnehavere som klatret inn på byggeplassen for å teste plasseringen før stadion var åpnet.

 

Tribunen på CLS tar form.

 

Viktig for regionen

I dag spiller Color Line Stadion nok en viktig rolle for Ålesund by, nemlig som konsert- og kulturarena. Første stadionkonsert var i 2006 da A-ha tok Ålesund med storm. Siden har arenaen vist hvor godt den egner seg til slike kulturarrangement med flere store internasjonale stjerner, som blant annet Elton John og Sting på scenen. I dag er Color Line Stadion fast lokasjon for musikkfestivalen Jugendfest.

 

Et mangfoldig og rikt kulturtilbud fungerer som en magnet på tilflyttere, enten de er nye eller tilbakevendende ålesundere. På denne måten har Color Line Stadion spilt en viktig rolle for Ålesunds omdømme som en attraktiv by å bo i. Eva Vinje Aurdal, ordfører i Ålesund, gratulerer CLS med sine første 15 år.


- Det har vært fantastisk å se hva Color Line Stadion har betydd for Ålesund og Sunnmøre disse 15 årene. Color Line Stadion skal være en sentral fellesarena for fotballopplevelser, som konsertarena og konferanseplass for oss som bor i spennende Ålesund og Sunnmøre også i tidene som kommer, sier Eva.

 

Les også: Color Line Stadion blir til Jugendfest

 

Foto: Viktor Mauren Rekdal

 

En bydel i vekst

Color Line Stadion og Volsdalsneset har virkelig utviklet seg i løpet av stadionets 15 leveår. Helge Blindheim, som har vært daglig leder for stadionselskapet helt siden oppstarten i 2004, er fortsatt mest opptatt av å se fremover og ruste opp både stadion og Volsdalsneset for fremtiden. Det å få sertifisert stadion som Miljøfyrtårn var viktig. Ellers arbeides det aktivt med å holde CLS oppdatert og godt vedlikeholdt.


- Kunstgresset har allerede vært skiftet to ganger, og nå er det snart på tide å skaffe oss siste generasjon gress. Det er også på høy tid å skifte ut dagens flomlys med en mer effektiv og strømbesparende LED-teknologi. Sistnevnte skal skje allerede sommeren 2020, lover Helge.


Helge har fulgt nøye med på utviklingen av Volsdalsneset i løpet av sin tid på CLS.


- Den store utbyggingen her på Volsdalsneset fører med seg nye behov og utfordringer. 150 nye leiligheter er underveis, og kanskje kommer det enda 300 til. Aktiviteten i regionen er stor, og både Color Line Stadion og Sparebanken Møre Arena er sentrale i et rikt og voksende idretts- og kulturliv. Jeg elsker at det vrimler av aktivitet på Volsdalsneset. Sånn sett er parkeringsproblematikken et luksusproblem. Likevel er en god og fornuftig trafikkavvikling noe som står høyt oppe på agendaen, sier Helge.


Les også: Volsdalsneset - en bydel i vekst


Color Line Stadion er virkelig "der det skjer" og har gitt oss 15 innholdsrike år med fantastiske opplevelser. Mon tro hva de neste 15 årene vil bringe!


 

 

Vil du vite mer om hva som foregår på og rundt Color Line Stadion? Følg med på blogg.colorlinestadion.no.